De nieuwe bomenverordening moet ons helpen de bomen in Haarlem beter te beschermen. 

De bomenverordening regelt eigenlijk drie onderwerpen:

1. De regels rond en voorwaarden voor een kapvergunning en wanneer je die nodig hebt.

2. De lijst met beschermwaardige bomen, welke bomen erop komen en hoe je een boom kunt aanmelden.

3. Wat te doen met een boom met een besmettelijke ziekte zoals de Iepenziekte.

Na twee jaar wachten en regelmatig zeuren dat de nieuwe bomenverordening geagendeerd moest worden, kregen we hem vorige week eindelijk toegestuurd om te behandelen in de commissie en daarna in de raad. Hoewel uit de toelichting te lezen was, dat de bedoeling was een verordening te maken die meer respect had voor de bestaande bomen, zodat het bijv veel moeilijker zou worden een vergunning te krijgen om een boom te kappen, waren we bij het lezen van de verordening zeer teleurgesteld. Veel van de  mooie woorden waren niet in de verordening terug te lezen. Wij konden dus helaas niet instemmen met deze verordening, waar we zo lang op hadden gewacht. 

De strengere regels die wij hoopten te vinden, konden we niet terugvinden. Als er al eisen waren, stonden ze alleen in de toelichting en niet in de verordening zelf. We maakten dus maar liefst 10 amendementen om de verordening aan te scherpen, te verduidelijken en transparanter te maken. Dat was en is echt nodig omdat de bomen anders nog steeds niet beschermd worden en kapvergunningen nog steeds zomaar afgegeven kunnen worden. 

De meeste partijen waren wel tevreden met de bomenverordening, zoals het college die had aangeboden. Zij schrokken  dus nogal van alle amendementen, die GroenLinks Haarlem had ingediend en wilden daarover nog eens rustig in de commissie spreken voordat de verordening in de raad zou worden vastgesteld. Wij hebben daar uiteindelijk mee ingestemd. Beter nog eens goed uitleggen waarom de amendementen nodig zijn, dan het risico lopen dat er niet mee wordt ingestemd. 

Wij willen eigenlijk voornamelijk drie dingen veranderen:

  • a. niet alleen de gemeente maar ook particulieren moeten een kapvergunning aanvragen als de boom die zij willen kappen een grotere diameter heeft dan 10 (of evt. 15) cm. Dat is een omtrek van 31 (of 50) cm. Het maakt voor ons niet uit hoe groot de tuin is en of de boom in voor- of achtertuin staat. Het gaat er om dat we zoveel mogelijk grote, oudere bomen bewaren om te helpen de CO2 uit de lucht te halen en km de biodiversiteit te helpen terugbrengen. 
  • b. De criteria om al dan niet te mogen kappen moeten duidelijk (welke regels zijn er), transparant (hoe moeten ze worden toegepast, niet of zo min mogelijk afhankelijk van ambtelijke invulling), en stringent (niet kappen, tenzij) zijn. 
  • c.  Op de lijst met beschermwaardige bomen, dat zijn bomen die we ten alle tijde beschermen tegen kappen,  moeten gemeentelijke en particuliere waardevolle en monumentale bomen komen te staan. De lijst wordt up to date gehouden en ook Haarlemmers kunnen een boom

Bij de gemeente melden als zij denken dat die aan de criteria voldoet om op de lijst geplaatst te worden. We moeten immers met zijn allen om ons heen kijken en de  gemeente helpen bij het vervolmaken van de lijst. 

Om dat te bereiken zijn soms ook kleinere aanpassingen nodig, vandaar de 10 amendementen.

Laten we hopen dat we de andere partijen kunnen overtuigen en de volgende raad de bomenverordening kunnen vaststellen conform de GroenLinks standaard:

Kappen met kappen, tenzij het echt niet anders kan !!

 

foto's txmx 2