De gemeente Haarlem heeft voor de subsidieregeling Groene Daken 100.000 euro gereserveerd voor 2022. Alle Haarlemmers die eigenaar zijn van een woning of pand kunnen vanaf maandag 14 maart gebruik maken van de subsidie.

De regeling is voor alle Haarlemse pandeigenaren: particulieren, stichtingen, ondernemers, VVE’s en verenigingen. Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid: “Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. De gemeente werkt aan een groene, klimaatbestendige openbare ruimte. Maar we kunnen zelf ook op allerlei manieren bijdragen aan een groenere stad. Bijvoorbeeld door een groen dak aan te leggen. Met de subsidieregeling Groene Daken krijgen Haarlemmers een steuntje in de rug.”

Groene daken dragen bij aan het opvangen van flinke buien. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien wordt opgevangen door tuinen, parken én groene daken, hoe minder de afvoer via het rioolstelsel overbelast raakt. Klimaatburgemeester Bertwin Menninga heeft afgelopen zomer samen met zijn buren de daken van de schuurtjes en uitbouwen in nieuwbouwwijk De Groene Linten vergroend. Hij vertelt over nog meer voordelen van een groen dak: ”Een groen dak kent weinig onderhoud. Het dak gaat langer mee, want de zon brandt er niet constant op. Bij een ouder huis isoleert het beter. Tot slot biedt een groen dak voedsel voor insecten en filtert het CO2 en fijnstof uit de lucht.”

Aanvragen

Wilt u ook aan de slag met een groen dak? Kijk vanaf maandag 14 maart voor meer informatie en het aanvragen van de subsidie op www.haarlem.nl/groenedaken.