Hanna Lammertse (Commissielid commissie samenleving)

Sinds mijn aantreden als commissielid in november 2023 heb ik me verdiept in het domein Jeugdzorg, o.a. als Duisenberg-onderzoeker

De komende periode blijf ik me daar uiteraard voor inzetten, want ondanks dat bij de afgelopen Kadernota onze vier moties zijn aangenomen op dit onderwerp is hier nog veel werk aan de winkel, bijvoorbeeld meer inzet op preventie. Daarnaast richt ik me op de maatschappelijke ondersteuning.

Sacha Schneiders (raadslid commissie Ontwikkeling)

Afgelopen jaar heb ik veel aandacht gevraagd voor groen in bouwprojecten (horizontaal en verticaal) en voor natuurinclusief bouwen. Houtbouw is in het woningbouwprogramma opgenomen.

Ik ga komende maanden in de eerste plaats onderzoeken of we het proces waarop dingen al dan niet naar de raad gaan, collegebevoegdheid zijn en ook geen inmenging raad behoeven en hoe we dat in het kader van de omgevingswet beter kunnen organiseren. Een zelfde soort route als het HCPP zou mooi zijn.

Verder wil ik graag nog meer aandacht voor groen vragen en vooral behoud van bomen. En de vraag waar we al dan niet gaan bouwen en hoe we ‘natuurinclusief bouwen’ invullen. De nieuwe woonvisie moet meer aandacht geven aan meer doelgroepen dan alleen jongeren om ook doorstroming van ouderen uit grotere woningen te bevorderen.

Tenslotte wil ik graag mijn Muggenbos in de uitvoering zien te krijgen.

Janneke Barten (raadslid commissie beheer)

De afgelopen tijd ben ik, naast het gewone raadswerk, bezig geweest met een initiatiefvoorstel om duurzame initiatieven in de stad te versterken. Dan kun je denken aan energiecoöperaties, stadslandbouw, circulaire ondernemers, of bijvoorbeeld repaircafe’s. Bij het voorstel zijn ook alle andere coalitiepartijen (Pvda, CDA, D66, Actiepartij) en de Partij voor de Dieren betrokken. We hebben veel initiatieven uit de stad gevraagd om mee te denken, een conceptversie van het voorstel ligt klaar, en nu is het moment om ambtenaren om advies te vragen. Na de zomer wil ik dat advies verwerken in een definitief voorstel dat in de commissie en uiteindelijk in de raad besproken zal worden. Het is best een lang traject, maar ik hoop dat we uiteindelijk echt iets kunnen bereiken voor al die initiatieven die Haarlem duurzamer & socialer maken!

Daarnaast blijft de energietransitie een belangrijk thema. Vorderen we snel genoeg? En last but not least: parkeren. Wat heeft het gesprek met de stad hierover opgeleverd, en hoe ziet straks de nieuwe nota parkeerregulering eruit? Hoe kunnen we recht doen aan de zorgen van bewoners, en tegelijkertijd de mobiliteitstransitie realiseren waarbij voetganger, fietser en OV op 1,2 en 3 staan?

Dus lekker relaxen tijdens het reces, en daarna is er genoeg om mee aan de slag te gaan!

Palwasha Hamzad (raadslid commissie samenleving)

Hoogtepunten van afgelopen jaar waren onder andere de Onderwijsmarkt die ik mede heb georganiseerd. Daarnaast heb ik me ingezet voor de Realisatie van de Groene Ontmoetingstuin in de Boerhaavewijk (stichting SSHO) voor natuureducatie en bewustwording van duurzaam leven en aansluiting van Haarlem bij de landelijke regeling van het Armoedefonds, waardoor het aantal uitgiftepunten van 11 naar 34 wordt uitgebreid. Ook schoolmaaltijden worden voorgezet.

Voor de komende twee jaar heb ik zowel lange- als kortetermijnspeerpunten die ik als raadslid van GroenLinks zal nastreven en inzetten:

  • Aanpakken van het lerarentekort in Haarlem
  • Aansluiting bij het programma FamilieSchool Amsterdam
  • Meer samenwerking met schoolbesturen voor integratie van natuureducatie in het basisonderwijs
  • Bewustwording van duurzaam leven om armoede te bestrijden in wijken zoals Schalkwijk
  • Samenvoegen van het GALA-programma met het Gezondheidsbeleid van Haarlem
  • Realisatie van groene ontmoetingsplaatsen in verschillende Haarlemse wijken voor natuureducatie

Dit zijn in grote lijnen mijn speerpunten. Onderweg zullen ongetwijfeld meer onderwerpen mijn aandacht vragen, zoals thuiszitters, vroegtijdige schoolverlaters, inclusie en diversiteit, en kansengelijkheid in het onderwijs waar ik mij met volle overtuiging voor zal inzetten.

Nada El Bluny (commissielid commissie samenleving)

Onze stad is een plek voor elke Haarlemmer. Daarom moet er goede ondersteuning zijn voor mensen die dat (tijdelijk) nodig hebben. In het Jaar dat ik nu actief ben als commissielid heb ik me ingezet om de ‘vergeten’ stadgenoot te helpen. Zo hou ik me bezig met de toegankelijkheid in de stad, maar ook hoe het gaat binnen de sociale basis en de daklozenopvang. Komend jaar blijf ik me hiermee bezighouden!

Melissa Oosterbroek (raadslid commissie Beheer)

Komend jaar gaat mijn energie naar het verder concretiseren van het laadbeleid, het beter begrijpbaar en inzichtelijk maken van ons budgetrecht via de Audit Commissie en ik zal doorgaan met het actief promoten van de circulaire economie binnen de VNG commissies Economie Klimaat Energie en Milieu. En natuurlijk zorgen dat we essentiële kennis binnen dit terrein snel door vertalen naar de Haarlemse situatie.

Jasper Drost (fractievoorzitter, raadslid commissie bestuur)

Afgelopen jaar heb ik me ingezet voor een goed draaiende fractie, coalitie maar ook gemeenteraad. Samen vormen we immers het Haarlemse bestuur. Hierbij liep het parkeerreferendum als een rode lijn door vele onderwerpen heen. Komende maanden ga ik kijken of we, via de inzet van een groene Rekenkamer, nog beter inzicht kunnen krijgen in hoe ons duurzaamheidsbeleid zich in de praktijk uitpakt en hoe we dit vervolgens nog verder kunnen verbeteren. Daarnaast kijk ik uit naar alle gesprekken met onze leden over de toekomst van GroenLinks Haarlem en PvdA Haarlem. Einde van dit jaar kiezen zij in welke vorm we de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 ingaan. Als laatst vind ik het belangrijk dat we de samenwerking in de raad verbeteren en meer tot gezamenlijke keuzes komen in plaats van in een coalitie/oppositie verhouding te blijven hangen.

Genoeg te doen, ik heb er zin in! (maar eerst zomer)