In het kort: in Haarlem stellen we doelen op gebied van duurzaamheid en hebben we een instrument waarmee we grip houden op de realisatie. Dat lijkt misschien logisch, maar een blik op de landelijke politiek leert hoe het kan gaan met een doel. De realiteit is weerbarstig, er worden geitenpaadjes gezocht en gevonden, en het doel raakt langzaam maar zeker steeds verder uit beeld. Naleving van de klimaatdoelen moest zelfs door de rechter worden afgedwongen. In Haarlem doen we het anders.  

Want wij hebben een duurzaamheidsbegroting! Dat betekent dat elke keer dat we in de gemeenteraad stukken krijgen over hoe de financiële vlag erbij hangt, we daarbij meteen informatie krijgen over wat we hebben gepresteerd op gebied van CO2-reductie. Zo kunnen we zien of we op koers liggen om het doel van 60% reductie in 2030 t.o.v. 2017 te halen. We houden zicht op de maatregelen die staan ingepland en wat die moeten opleveren. 

GroenLinks heeft er steeds op aangedrongen om de duurzaamheidsbegroting verder te verbeteren. Eerst hebben we gevraagd om jaarlijkse tussendoelen voor CO2-reductie tot 2030. Inmiddels zijn die er. Toen hebben we gevraagd om een risico-inschatting per maatregel. Inmiddels is die er. En bij deze kadernota hebben we gevraagd om alvast maatregelen te bedenken voor het geval de doelen de komende jaren in gevaar komen. Onze motie ‘maatregelen op de plank’ die GroenLinks afgelopen donderdag indiende samen met het CDA, D66 en de Partij voor de Dieren is aangenomen met 27 van de 37 stemmen.  

Als de komende jaren bijvoorbeeld het isoleren van woningen of het invoeren van een zero-emissie zone vertraging oploopt (maatregelen die nu gepland zijn), hoe gaan we dan de beoogde CO2-reductie in Haarlem realiseren? De motie zorgt ervoor dat de plannen dan klaar liggen, zodat het college op tijd met alternatieve voorstellen kan komen en ons doel niet uit zicht raakt. De duurzaamheidsbegroting wordt bovendien actief met andere gemeenten gedeeld, zodat zij ook op deze manier hun CO2-uitstoot in kaart kunnen brengen en erop kunnen sturen.  

Het klinkt misschien wat stoffig allemaal. Maar dit is een belangrijke stap. Haarlem heeft in 2019 de klimaatnoodtoestand uitgeroepen, maar hoe ga je hier vervolgens mee om? We zitten in een transitie en daar komen allerlei onzekerheden bij kijken. Over beschikbare technieken, draagvlak, regelgeving, financiën… Tegelijkertijd zijn de komende jaren essentieel als het om klimaat gaat en moeten we er keihard aan trekken. Ik hoop dat deze motie daar een bijdrage aan levert.