Per 1 januari 2015 veranderd er veel op het gebied van zorg. Niet het Rijk maar de gemeente wordt opdrachtgever en dus beleidsbepalend. De gemeente laat de noodzakelijk zorg uitvoeren door professionele organisaties. Die organisaties moeten een klachtenregeling hebben. Sommige zorg wordt ingekocht door een samenwerkingsverband van gemeenten in de regio.

GroenLinks heeft regelmatig overleg in regionaal verband. In dit overleg is het belang van goede klachtenregistratie en een onafhankelijke ombudsfunctie besproken. Vanwege de nieuwe verantwoordelijkheden van gemeenten in het zogeheten Sociale Domein ingaande 2015. Afgesproken is om in IJmond en Zuid-Kennemerland in elke gemeente een motie voor de ombudsfunctie in te dienen. Ziggy Klazes licht de motie toe. Zij zegt “stel je voor dat het werkt” de transities. Maar “we moeten scherp zijn op signalen uit de praktijk”. Laagdrempelige klachtenregistratie en –afhandeling voor kwetsbare burgers is belangrijk. Daardoor kan de gemeente en de raad snel inzicht krijgen in knelpunten en daarop reageren..

De motie werd medeingediend door de PvdA, D66, VVD en CU.

Van de Aktiepartij is al een motie aangenomen voor een Haarlemse Ombudsfunctie, GroenLinks maakt het regionaal. Regionaal kan het mogelijk goedkoper en efficiënter.

Het CDA twijfelt daaraan. De Aktiepartij betreurt dit voorstel. De Haarlemse Ombudsfunktie was al in voorbereiding hoewel Zorgbalans als uitvoerder was afgehaakt. De Aktiepartij is bang dat de Haarlemse greep op de zaak verdwijnt. Wethouder Jack vd Hoek gaat voor het eind van het jaar de zaak verkennen en noemt het voorstel logisch.

De motie wordt aangenomen. De motie is inmiddels in zes regio-gemeenten aangenomen.