GroenLinks is altijd een voorvechter geweest voor een school in Schalkwijk en dat zullen we blijven. In opdracht van de raad is er een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om een school voor voortgezet onderwijs (HAVO/VWO) in Schalkwijk te realiseren. 

Voor het onderzoek zijn er ongeveer 700 ouders van kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in Schalkwijk uitgenodigd voor een onlineonderzoek.  In dit onderzoek hebben zij hun wensen/behoeften kunnen aangeven en aanzien van middelbare scholen in het algemeen en Schalkwijk in het bijzonder.
Van de 700 ouders hebben er 138 ouders (20%) deze enquête ingevuld.
Als een van de ouders van een leerling uit groep 7, heb ik mogen ervaren dat het onderzoek door de scholen minimaal onder de aandacht is gebracht bij de ouders.  Anders zou het respons zeker veel hoger zijn dan de huidige 20%. 

Uit de onderzoekresultaten komt uit dat er behoefte is aan een nieuwe middelbare school in Schalkwijk. Een meerderheid van de ouders vindt een nieuwe school een goed idee (89%) en noodzakelijk (79%). Het grootste argument tegen een school in Schalkwijk is dat volgens de leerling prognose de school niet genoeg leerlingen zou hebben. Er zouden er 1000 leerlingen nodig zijn en de prognose tot 2040 is 900 leerlingen. Dat is wat GroenLinks betreft een klein verschil. 

 Ga je bestaande scholen uitbreiden om deze leerlingen op te vangen, of bouw je een nieuwe school om deze leerlingen op te vangen?

GroenLinks kiest juist om een nieuwe school te bouwen in Schalkwijk.
Het resultaat is dat er nu 2 onderzoeken zullen plaats vinden. Voor de korte termijn zal er onderzocht worden om te kijken of er uitbreiding mogelijk is in het Haarlem College, maar het mag niet ten koste gaan van het huidige aanbod.
Voor de lange termijn zal er verder onderzoek gedaan worden voor een voorgezet onderwijs school (HAVO/VWO) in Schalkwijk.

GroenLinks is heel blij met de toezeggingen die de wethouder heeft gedaan en zullen dit blijven volgen.

Foto: sg-canisius-tubbergen