Eerste maand in de gemeenteraad
Gemeenteraadsverkiezingen, voor de meeste mensen lijkt het inmiddels weer ver weg, overschaduwd door ander nieuws. Voor mij is het dit keer anders, omdat ik eind maart geïnstalleerd werd als gemeenteraadslid. Het was een officieel gebeuren, inclusief gelofte (‘Dat verklaar en beloof ik’). De afgelopen weken kreeg ik nogal eens de vraag hoe dat raadswerk nu bevalt. Voor wie wil weten wat een nieuwbakken raadslid na de verkiezingen zoal overkomt, lees verder!
Meteen aan de bak
Een week na de installatie hebben we onze eerste inwerkdag, een lange, maar ook leerzame en leuke dag. Na uitgebreide kennismaking met de andere raadsleden en een informatief programma sluiten we de dag af met een diner. Ik zit aan tafel met een gezellig groepje raadsleden van partijen van links tot rechts. We brengen het er matig vanaf bij de pubquiz (wie weet er nou ook hoe de wc van het Frans Hals eruit ziet?), maar daar heeft de sfeer niet onder te leiden.
Als ik even langs de andere tafel loop, vraagt onze fractievoorzitter terloops of ik mijn stukken voor m’n eerstvolgende commissievergadering al heb gelezen. Eh, stukken?! Ik was in de misschien wat domme veronderstelling dat, zolang de coalitie niet was gevormd, er ook niet zoveel te vergaderen viel. Maar nee, we mogen meteen aan de slag. De volgende middag klik ik op de agenda van mijn commissievergadering. Daar verschijnt een rij van een stuk of 10 onderwerpen en meer dan 20 bijbehorende stukken met spannende titels als Wijzigingsverordening Parkeerverordening 2018, Concept gunningscriteria aanbesteding of Voortgang Uitvoeringsprogramma Structuurvisie. Hier moet ik volgende week namens de partij iets zinnigs over gaan zeggen. Oef.
Yes, beheer!
Voor wie, net als ik kortgeleden, niet zo thuis is in de gemeentepolitiek: er zijn vier commissies. Daarin worden onderwerpen voorbesproken en de resultaten worden vervolgens aan de hele raad voorgelegd om over te stemmen. Binnen onze fractie hebben we de commissies verdeeld en ik zit in ‘Beheer’. Daarmee was ik mee in m’n nopjes. Ook duurzaamheid valt namelijk onder Beheer en dat is juist het onderwerp waar ik me op wil storten.
Op mijn eerste vergadering wordt een leuk onderwerp besproken, dat mijn commissiegenoot Sacha voor haar rekening neemt. Het gaat over afvalscheiding op basisscholen. In de commissie, of eigenlijk straks in de raad, wordt bepaald dat afval van basisscholen als huishoudelijk afval in plaats van als bedrijfsafval behandeld mag worden. Daardoor kan het gescheiden opgehaald worden en kunnen Haarlemse kinderen straks al jong beginnen met afval scheiden, hetgeen nu nog niet kan. Iedereen is hier natuurlijk voor, het levert geen spannende discussie op in de vergadering. Het is wel een onderwerp waar ik blij van word. Fijn dat dit nu geregeld is, goed gedaan politiek! Dat mag ook weleens gezegd worden.