Integrale tekst van Betoog.
Fractievoorzitter Daphne Huysse wil samenwerken met burgers, organisaties in de stad, coalitie en oppositie om Haarlem naar een hoger realistisch en toekomstgericht plan te tillen.
Daphne Huysse stelt “In deze kadernota zijn de grote lijnen zichtbaar van de koers die we nu inzetten en de komende jaren vorm zal krijgen.” Bovendien biedt deze kadernota een verantwoord financieel perspectief. Het is geen nieuws dat we flink moeten bezuinigen, en het is ook geen nieuws dat we hierbij moeilijke keuzes moeten maken.
Maar deze coalitie maakt deze keuzes nu. We reserveren geld voor de transities in het sociaal domein, kiezen in deze tijd juist voor armoedebestrijding, en streven onverminderd naar een klimaatneutrale stad in 2030.
GroenLinks is ervan overtuigd dat we met deze kadernota richting geven aan een verantwoord financieel beleid. Een financieel beleid waarmee we prioriteiten geven, uitgaven onder controle krijgen en de oplopende schuldenlast ombuigen.
GroenLinks vindt belangrijk.
Haarlem een groene stad
Met Spaarne Energie, goede intercity verbindingen en HOV voor Haarlem.
Verbetering van de fietspaden, en uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken in de stad. Wijkraden, Duurzame initiatieven van onderop ondersteunen. Natuur en Milieu educatie en een centraal expertisecentrum.
Haarlem een sociale stad
Buurtbedrijven om re-integratie kansen te vergroten,een infrastructuur met voldoende en goede zorg in de wijk. Aan hen die niet voldoen aan de criteria van zelfredzaamheid, blijven we een vangnet bieden. O.a. door de minimaregelingen zoveel mogelijk intact te houden. Breed onderwijs en aandacht voor jongeren, ongeacht achtergrond. Het vergroten van de betrokkenheid van ouders en verzorgers en dit in evenwicht brengen met leerkrachten en schooldirectie.
Haarlem een open stad
Kunst & cultuur voor iedereen, naast onze top locaties moet er ook geld zijn en blijven voor amateurkunst. Gezond en actief sportbeleid, topsport en breedtesport en talentontwikkeling
Dat allemaal terwijl we ook nog werken aan een financieel gezonde stad.
Vragen
Vragen stelt Daphne over de Interne bedrijfsvoering; de informatiebeveiliging, HOV Noord.
Er moet meer aandacht en extra middelen naar groen en fietsbeleid. Het College werkt dat uit.
De plannen voor een Fietssnelweg naar Amsterdam is helaas verdwenen onder het vorige college en ze vraagt dit te herstellen, aangezien het in het coalitieakkoord is opgenomen.
In het Ecologisch beleidsplan is slechts 2 ton voor ecologisch beheer voorzien. Maar het is een maatregel die zich op termijn terugverdient door bv een ander maai-schema.
GLH wacht op een aangepaste Visie Strategie Beheer en Onderhoud.
We willen er in elk geval voor zorgen,
- dat de mensen weliswaar regie kunnen hebben en houden over de inrichting van hun leven, maar ook dat zij, die het nodig hebben ondersteuning kunnen krijgen.
- Dat mensen weer op weg geholpen kunnen worden, als iemand een steuntje in de rug kan gebruiken.
- Dat kinderen gelijke kansen krijgen en houden voor goed onderwijs en stages en leerwerkplekken, ongeacht hun achtergrond.
En dat allemaal in de financieel ingewikkelde tijd. Vooruitlopend op de mogelijke financiële risico’s treffen we als coalitie een voorziening en maken we een spaarpot, om de eerste tegenvallers op te vangen.
Goede opvang van zwerfdieren. Daar hebben we de Dierenbescherming voor ingehuurd maar met te weinig budget. GLH wil dat het college er serieus mee omgaat, en vraagt een toezegging van het college.
Juist nu we meer gebiedsgericht willen werken, wat volgens GL kansen biedt, wordt het budget waarmee gewerkt wordt minder.
GLH vraagt zich af in hoeverre bv. de amateurkunst, nog voldoende intact blijft, juist voor de minder draagkrachtige gezinnen.
We hebben begrepen, dat er mogelijkheden zijn voor Europese subsidies. Hiermee zouden we onze Haarlemse Cultuur kunnen ondersteunen en daarbij een andere verdeling maken voor de middelen ten gunste van amateurkunst.
Wij zetten er op in, dat Haarlem er over 4 jaar beter bijstaat dan nu. Op alle vlakken! Groener, socialer en financieel gezonder.
Andere partijen
De ander coalitiepartijen verdedigen uiteraard ook deze Kadernota en leggen elk hun eigen accent. CDA-fractievoorzitter Gideon van Driel begint afwijkend door op een rijtje te zetten waar deze coalitie niet op bezuinigd. Deze zijn afkomstig uit het lijstje met bezuinigingsopties opgesteld door ambtenaren onder het vorige college.
De PvdA- Jeroen Fritz brengtt twee nieuwe ideeën in: als een buurt aangeeft iets goedkoper te kunnen doen, besteed het dan uit aan hen en vergaderen als raad op andere locaties in de wijk. Op dat laatste reageerde de VVD meteen afwijzend. De VVD heeft in de vorige periode al geoefend op ‘het schieten op het college’, nu in de oppositie gaat de VVD-Rob de Jong er vol voor. Hij vraagt naar details van zaken die nog uitgewerkt moeten worden binnen de kaders. Financieel deugt het niet, onderhoud gaat te veel achteruit en vastgoed is niet in orde. 2 miljoen reserveren voor mogelijke overschrijding van het Sociaal Domein wordt fel afgewezen.
Desgevraagd wil de VVD 1,2 miljoen bezuinigen op Welzijn/Social Domein!
Wel wil de VVD de ondernemers van de 3D-print Zone subsidiëren met € 12.500,- voor belettering van hun naambord in de Waarderpolder.
De SP richt zich op thuiszorg en sociale woningen. Van die sociale woningen wil de SP dat ze het zelfde aantal blijven als op 1 januari 2014. Jeroen Fritz wijst er op dat de belofte van de coalitie, hetzelfde percentage, beter is.
Sjaak Vrugt wordt door de VVD gedoogpartner genoemd. De Actiepartij vindt dat prima omdat ze dit college vertrouwd en constructieve oppositie wil bieden.
De ChristenUnie Frank Visser gaat enthousiast in de aanval op enkele bezuinigen. Hij wordt tot zijn schrik gepareerd door Jeroen Fritz die stelt dat een verwijt aan de coalitie voor een bezuiniging van 3 ton (beleidsontwikkeling) te bont is omdat in de bezuinigingsplannen die de CU in de campagne bekend maakte er 6 ton werd bezuinigd op dat onderdeel.
Trots vraagt, grappig bedoeld, voor enkele bezuinigen enige tijd stilte.